sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Ruisleivän juuren valmistus

Jotkin perintöjuuret saattavat olla yli 100 vuotiaita.
Mikäli et ole niin onnekas, että olisit saanut käsiisi vanhan ihanan juuren, niin tällä ohjeella onnistut :)

Tarvitset:
-1 viipale hapanta ruisleipää, jossa ei ole käytetty hiivaa ja lisäaineita
-3 dl vettä
-3 dl puolikarkeita ruisjauhoja

Poista ruisleipä viipaleen kovat reunat ja murenna leipäviipale astiaan.
Kaada astiaan vesi ja ja sekoita sekaan ruisjauhot.
Peitä astia kannella, mutta älä sulje sitä ilmatiiviisti. Juuren pitää saada hengittää.
Juuren annetaan käydä vähintään vuorokauden huoneenlämmössä. Valmis juuri tuoksuu happamalle ja kuplii.
Leipäviipaleet ovat suurimmalta osalta hajonneet ja sekoittuneet juureen, mutta mikäli seassa on vielä paloja niin nouki ne pois.

Nyt juuri on valmista käytettäväksi leivontaan. Juuri sekä sen ominaisuudet senkun paranevat mitä ahkerammin sitä käytetään.

Säästä juurta aina seuraavaa leivontakertaa varten, näin sinun ei tarvitse tehdä juuri kuin kerran.
Juuri säilyy mainiosti pakastettuna. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti